4/5/16

Joogan asentoharjoituksien vaikutuksista


Edellisessä kirjoituksessa - Jooga / meditaatio harjoitukset ja tasapaino -
ydintä milen hiljentämisestä. Tokikin tarvitsemme mielen toimintojamme ja ajatuksemme on mielen tehtävä, mutta joogafilosofian pohjalta nähdään, että me emme kuitenkaan ole meidän mielemme vaan jotain paljon syvempää ja tästä voimme saada kokemusta muun muassa joogan/meditaation kautta, mutta myös kun olemme täysin läsnä, täysin tietoisina, hereillä, aisitihavaintojemme kautta.

Joogan ydin sanamukaisesti on yhdistyminen (union), mutta vaikutukset harjoituksella myös moninaisesti keho-mieleemme. Kullakin asenolla nähdään olevan tiettyjä terapeuttisia vakutuksia, mutta tässä tekstissä vaikutukset asana- (asento) ryhmittäin.
Suryanamaskar – aurinkotervehdys

"Oikeanlainen aurinkotervehdys" pitää sisällään: vinyasan (hengityksen ja liikkeen sitominen), sisään ja uloshengitykset, dhyanan (meditatiivisuuden), drishtit (katseenkohdistus) ja bandhat (lukot).

Aurinkotervehdyksillä nähdään olevan yhteys "aurinkoenergiaan", pingala nadiin (energiakanavaan), joka vastaa tekemistä/aktiivisuutta. Aurinkotervehdykset siis säätelevät pingala nadia liian aktiivisesta passiivisemmaksi tai päinvastoin (tasapainoon suunnaten).

Aurinkotervehdykset ovat tehokas tapa vapauttaa, venyttää, hieroa ja vahvistaa niveliä, lihaksia ja sisäelimiä, sekä samanaikaisesti valmistaa sisäiseen henkisyyteen lisäten tietoisuuttamme; läsnäoloa tässä hetkessä.
Seisoma asanat (asennot)

Seisoma asanat pääasiallisesti venyttävät ja vahvistavat jalkojen, selän, vatsan ja olkapäiden alueiden lihaksia. Seisoma asanat ovat erityisen hyödyllisiä heille, jotka istuvat paljon ja heille, joilla selän jäykkyyttä tai kipuja. Asanat parantavat ryhtiä, tasapainoa ja lihaksellistakoordinaatiota, sekä auttavat myös selän lihaksien vahvistumisessa, joita tarvitsemme selän pitämiseksi suorana mm.istuen ”tehtävissä” meditaatioharjoituksissa. Seisoma asanat parantavatmyös hapenottokykyämme.

Tasapaino asanat

Tasapaino asanat kehittävät pikkuaivoja, joka kontrolloi sitä kuinka keho toimii liikkeessä (useampien ihmisten liikkeet ovatkin epäkoordinaattisija). Tasapaino asanat tuovat fyysisen kehon balanssia, sekä mielen balannssia (kehon ja mielen yhteys).
Asentojen vakaus kehittää keskittymiskykyä, sekä tasapainottaa niin tunne-, mieli- ja fyysistä tasoa. Tasapaino asanat tasapainottavat erityisesti hermostoa poistaen stressiä ja ahdistuneisuutta. Liiallisten jännityksien poistamiseksi tasapaino asanat olisi syytä pitää niin kauan kuin mahdollista.Eteentaivutukset

Eteentaivutukset vahvistavat etupuoltamme (mm. etureidet, vatsa) ja vastaavasti takapuolemme venyy (takareidet, selkä). Eteentaivutuksissa painovoima on apuna kivun ja jännitysten poistamiseksi.
Eteentaivutukset vapauttavat selkää, stimuloi hermoja, nestekierto parantuu raviten selkäydintä, jolla positiivinen vaikutus elimiin, erityisesti aivoihin. Selästä joustava ja vahva; vatsan elimet saavat hierontaa.

Eteentaivutukset edesauttavat uloshengittämistämme.
Merkityksinä mm. kumartaminen ja nöyryys, itseensä meneminen, pelko (hyökkäyksestä takaapäin, jolloin selkä ”jäätynyt”).
Taaksetaivutukset

Voimaa ja energiaa vaativat asanat. Taaksetaivutuksissa painovoima ei ole enää apuna samoin kuin eteentaivutuksissa. Taaksetaivutukset venyttää kehon etupuolta ja vahvistaa takapuolta. Ennaltaehkäisee välilevynpullistumia ja muita selän ”tiloja”. Rangasta lähtevät hermot vahvistuvat, jotka taas antavat energiaa kehon muille hermoille, elimille ja lihaksille. Taakse taivutukset puhdistaa verta selän alueella, jossa nestekierto heikompaa, kun lihakset joutuvat kokoajan pitää kehoa pystyssä. Noin 90% selän kivuista johtuu epätasapainoisista lihaksista ja taakse taivutukset voivat korjata tätä epätasapainoa. Taakse taivutukset edesauttavat sisäänhengittämistämme.
Merkityksinä mm. pelko kohdata elämä ja sallia rakkautta. Pelko useasti heijaste epämiellyttävistä menneistä kokemuksista.
Taakse taivutukset rikkovat meidän eteen kerättyä ”haarniskaa”/suojaa ja avaa sydämen aluetta luottamukselle, ystävällisyydelle, avoimuudelle, rakkaudelle.


Selkärangan kierto liikkeet

Tärkeä asanaryhmä selkärangan hyvinvointia ajatellen.
Vahvistaa koko ylävartalon lihaksia, tekee selkärangasta joustavemman, sekä stimuloi selkärangasta lähteviä hermoja (joka nikamavälistä lähtee hermot). Kierrot veyttävät myös vatsan lihaksia, sekä hieroo vatsan elimiä (kierron aikana elimet puristuvat jonkun verran).
Merkityksinä muun muassa se kuinka uskallamme katsoa sivuillemme, kuinka kohtaamme elämän solmu kohtia ja ongelmia. Kierrot voivat antaa oivallusta systemaattisesti lähestyä elämämme solmukohtia.
Ylösalaiset asanat

Normaalisti kaikki laskeutuu alas kohti jalkoja; ylösalaisissa asanoissa koti päätä. Asanat vahvistavat veren kiertoa pään alueelle, poistaen kuonaa, sekä raviten. Sydämen alapuolelta (jalat, vatsan alueelta) veri ja lymfa takaisin symämeen, sydämen kautta keuhkoihin, joka puhdistaa nesteet ja nesteet taas uudelleen kiertoon koko kehoon; prosessi ravitsee koko kehoa. Ravittu veri kulkee myös aivolisäkkeeseen, joka taas edesauttaa sen
toimivuutta tehokkaammin ja siten myös koko umpieritysjärjestelmää ja täten myös aineenvaihduntaan ja ajattelun kulkuun. Hengitys syvenee, hiilidioksiidi ja happi maksimoituu. Vatsan elimet laskeutuvat kohti päätä
ja saavat näin voimakasta hierontaa, joka auttaa niitä toimimaan paremin.

Merkityksinä mm. käännetään näkökulma päinvastaiseksi, joka tuo uutta valoa vanhojen mallien päälle. Ylösalaiset asanat vähentävät myös ahdistuneisuutta ja stressiä, sekä nostaa itseluottamusta.Monipuolinen asentoharjoitus pitää sisällään ainakin joitain liikkeitä kustakin asanaryhmästä ja asentoja löytyy satoja, eli kaikkien kehoille sopivia. Asanassa riittää tunne asennosta, hengitys kulkee, asento on mahdollinen, vakaa ja väkivallaton.

Läsnäolevia harjoituksia toivottaen,
-Krisse
Kuvat: The Huffington Post ja www.teenytinyom.com
Tekstilähteenä mm. 'Asana Pranayama Mudra Bandha - Swami Satyananda Saraswati'


No comments:

Post a Comment