Jo säännöllisesti astangaa harjoittaneet; muistattehan tekin mainita ohjaajallenne raskaudestanne.
Raskauden ensimmäisestä kolmesta kuukaudesta - eri käytäntöjä; jotkut tekevät ja tuntevat kyvykkyyttä tehdä astanga harjoitetta raskauden alusta, tosin Sri K. Pattabhi Jois (Astanga joogan mestari 1915-2009) kehottaa raskaana olevia olla harjoittelematta astangaa näinä kolmena ensimmäisenä kuukautena.
Kun harjoittelet, ehkäpä jopa raskauden viimeisille viikoille asti, on tärkeää kuunnella kehoa ja sen viestejä. Jokainen raskaus on erilainen ja siksi on myös hyvin yksilöllistä kuinka kunkin raskausajan harjoitus kulkee. Vatsan kasvaessa useat asennot muuttuvat ja joitain asentoja tulet varmasti jättämään poiskin harjoituksestasi. Kirjassa Yoga Mala on muun muassa kerrottu mitä asentoja olisi raskauden aikana hyvä välttää, mutta kuten jo mainitsin jokaisen raskauden yksilöllisyydestä, voi hyvin olla että kirjassa mainitut vältettävät asanat (asennot) tuntuvatkin ihan hyvältä tehdä ja voit taas itse huomata sellaisia asentoja mitkä taas tuntuvat siltä, että ne olisi syytä keventää tai jättää kokonaan pois. Asentojen ulkoasu muuttuu kaiken aikaa ja näin myös harjoituksen kulku. Alla muutamia asioita, joita voit miettiä omassa harjoituksessasi, mutta nämä siis yksilöllisiä ja on toki myös tärkeää keskustella oman jooga ohjaajasi kanssa harjoituksestasi:
Vatsalle tilaa, hypyt askeliin, pehmeys vatsaa venyttävissä liikkeissä, tietyt kiertoliikkeet voivat jäädä pois, vatsaa painavien asanoiden poisjääminen tai kevennettynä (esimerkiksi puoli tai koko lootus asennoissa "löyhällä", niin että kantapää(t) ei paina vatsaa ja ilman että polviin kohdistuu painetta), ylösalaisten asentojen pois jääminen.
Synnytyksen jälkeen - on hyvä sen 3 kuukautta odottaa ennen kuin aloittaa koko ykkös sarjan harjoittelua; energian sekä myös satuttamis riskien vuoksi. Myös olisi tärkeää että vuoto olisi kokonaan loppunut ennen kuin aloittaa harjoituksen sillä kohdun olisi myös hyvä saada palautua rauhassa. Jos vuoto ohi ja tutuu jo siltä että haluaa harjoitella (kaikki eivät odota tuota kolmea kuukautta ja on jokaisen oma valinta tekeekö harjoitusta), niin rauhallisesti, kevyesti liikkuen ja voi myös aluksi tuntua paremmalta, että vatsan aluetta ei "venyttelisi" liikaa, myöskin suunnata huomiota ja rauhallisuutta asanoihin jotka vaativat vatsalta voimaa.
Kun harjoittelet; kuuntele itseä. Jokainen on kumminkin aina itselleen se paras opettajansa. Harjoitushan ei tarvitse asana lukumäärissä välttämättä olla pitkä, kunhan tietoisesti keskittyy siihen mitä tekee ja antaa hengityksen ohjata ja viedä eteenpäin.
No comments:
Post a Comment