Asana (asento harjoitus), pranayama, muut meditatiiviset harjoitukset
- Aamuharjoittelijoille - aamusta tyhjällä vatsalla
- Auringon nousu ja lasku nähdään energeettisesti parhaimpana aikana harjoitella
- Jos harjoittelet päivällä/illalla, niin useampi tunti ruokailusta helpottaa harjoitusta
- Harjoituksen aikana ei juoda (jollei ole jotain sairautta ja saatava nesteytystä + hot jooga eri asia)
- Harjoituksen jälkeenkin olisi hyvä odottaa ainakin 15 minuuttia ennen juomista, myös juuri ennen harjoitusta ei olisi myöskään hyvä juoda (n.15min)
- Astangaa harjoitetaan perinteisesti kuutena päivänä viikosta
- su-pe (lauantait ovat Intiassa monilla vapaapäivä - perustuu perinteeseen/traditioon)
- ei täyden ja uuden kuun päivinä (loukkaantumisriski). Kuun päivät tästä linkistä.
- ei juhlapäivinä
- eikä kuukautisten ensimmäisinä päivinä
- jos harjoitus ei ole “jokapäiväistä” ja tuntuu hyvälle harjoitella, niin ylösalaiset asennot voi jättää tekemättä
- Astangaa ei suositella kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana, eikä kolmeen ensimmäiseen kuukauteen synnytyksen jälkeen (toki yksilöllistä). Raskauden aikana ei myöskään suositella astangan harjoittamisen aloittamista; he jotka jo ennen raskautta harjoittivat voivat jatkaa harjoitusta. Harjoitus muuttuu raskauden aikana, joten hyvä jutella opettajan kanssa, jollet tiedä miten harjoitat. Tässä linkki, jos olet raskaana.
- Astangassa on elementtejä niin Raja joogasta kuin Hathasta.
- Joogan suuntauksista on löytynyt jakoa neljään haaraan:
- jana - tiedon jooga (opiskellaan filosofiaa ja sen kautta tuotaisiin ymmärrystä ja kokemustakin joogasta)
- raja - kuninkaallinen jooga - syntynyt n. 2000-1500 vuotta ennen ajanlaskuamme (mielen kehittämistä meditaatioon ja pohjautuu Patanjalin joogasutrat teokseen)
- karma - tekojen jooga (työ ja toiminta - epäitsekkyyteen pyrkimys)
- bhakti - omistautumisen / antaumuksen jooga
- Myöhemmin luettelo kasvanut ja siellä myös Hathajooga (s. 1400-luvulla) jossa 5 haaraa
- Astangassa on 8 haaraa, joista yksi on asana (asento) harjoitus. Linkki astangan haaroihin tässä.
- Tokikin jooga voi olla joillekin pelkää asentoharjoittelua ja fyysisyyttä, mutta toisille se saattaa olla syvempää kokemusta siitä mitä me todellisuudessa olemme (ei vaan meidän keho ja mieli).
- Astangan asana harjoitus saattaa useasti vaatia 24 h palautumisen ennen toista harjoitusta, jos harjoituksesi on pitkä.
- Säännöllisyys - vaikka edes 15 min harjoituskin päivässä, sillä jooga on mielen liikkeiden pysäyttämistä. Tokikin harjoitus silloin tällöinkin on parempi kuin ei harjoittelisi ollenkaan.
- Jooga harjoitus kokonaisuudessaan on 24h harjoitus - matolla opitut asiat käytäntöön + joogafilosofia.
- Kun jooga on mielen pysäyttämistä, niin arjessa se tarkoittaa sitä että harjoitusken kautta ehkä helpommin voimme olla tietoisesti läsnä siinä mitä kulloinkin teemme. Toki välillä on mukava muistella menneitä ja täytyy suunnitella tulevaakin ja välillä jopa haaveillaan, mutta ehkä enemmän ja enemmän emme olisi mielemme vankeja ja voisimme nauttia tästä päivästä, tästä hetkestä ja olla siinä läsnä. Kun löydämme läsnäoloa, niin mielen kuvitelmatkin hiljenevät - tutkimuksissa on mm. huomattu kuinka yllättävänkin paljon me omaaamme "negatiivisia" ajatuksia.
- Yksinkertaisuudessa harjoitus tukee meitä olemaan yhteydessä itseemme (ja muihin), siihen mitä me todellisuudessa olemme ja elämään elämäämme kuin olemme.
- Muistathan tuoda huomiosi yhä uudelleen omaan harjoitukseesi. Jokainen harjoituskerta kokemuksellisesti olisi uusi vaikkakin olisit tehnyt samaa useita satoja kertoja; tunne, ole läsnä, ei tarvitse olettaa, että harjoitus tai tietty asento menisi tietyllä tavalla, kunnioita kehoa ja mieltäsi. Koetaan harjoitus sellaisena kuin se on - tuntemalla kehoa, tuomalla huomio hengitykseen, sekä muihin tekniikoihin, jota kyseinen harjoitus tarjoaa.
- Harjoitus tuo jossain vaiheessa myös “puhdistusreaktioita” ja erinäisiä tuntemuksia kuten kipuja, tunteen purkauksia, pelkoa. Ole vain tuntemuksiesi ja ajatuksiesi "tarkkailija". Keho kerää vuosien varrella kaikenlaista. Voimme elää kevyemmin kun menneet kertymät eivät ohjaile voimakkaasti tätä hetkeä ja harjoitus tukee tätä avaamalla energialukkoja niin kehollisella-, emotionaalisella- kuin mentaalilla taolla.
- Mikään ei ole pysyvää - nautitaan hyvän olon tuntemuksista kun niitä ja kun muunlaisia tuntemuksia, niin tiedetään että ne ovat ohimeneviä.
- Kuuntele kehoa, mitään ei tule tehdä väkisin; mieli tosin saattaa laittaa vastaan - ei huvita, ei jaksa, on parempaa tekemistä, polvi on kipeä yms. muut lukuisat tekosyyt miksi ei harjoittelisi. Jos keho taas väsynyt, niin ehkä silloin olisi kehollisesti rauhaisampi harjoitus paikallaan.
- Kipu asennossa tai liikkeessä on myös merkki siitä, että asentoa on muutettava / helpotettava.
- Kipu asennossa tai liikkeessä on myös merkki siitä, että asentoa on muutettava / helpotettava.
- Useinmiten aina voi tehdä jonkunlaista harjoitusta ja jos olet loukannut esimerkiksi kehoasi, niin kysy opettajaltasi, miten voit modifioida harjoitteluasi tai miten voit harjoittaa (asana harjoitus on yksi kahdeksasta haarasta; tokikin yhteydessä muihin haaroihin).
- Muistetaan tasapaino siinäkin mielessä miten muuten vietät päiväsi - esimerkiksi fyysisesti raskasta työtä tekevät luultavammin hyötyvät enemmän kehollisesti rauhaisammasta harjoittelusta kuin hyvin fyysisestä (ja ajallisesti hyvin pitkästä fyysisestä harjoituksesta) ja esimerkiksi istumatyötä tekevät mitä todennäköisemmin fyysisesti aktiivisemmasta.
- Jos olet vasta aloittanut, niin saattaa viedä useita vuosia, jotta harjoitus on säännöllistä. Jos haluat harjoitella useamman kerran viikossa, niin voit hitaasti nostaa harjoituskertoja tai sitten teet kuutena päivänä, mutta ajallisesti esimerkiksi vain 15-30min päivässä, jotta keho ei liikaa kipeydy ja mielikin pysyy rauhallisena.
- Jos harjoitus ei tuo tasapainoa mieleen vaan päinvastoin, niin harjoitus on luultavammin liian vaativaa. Muista lempeys. Kehollinen tasapainonkin siinä mielessä, että harjoituksen olisi oltava mahdollista "tehdä päivittäin"; ei siis kuluttavaa.
- Parhaillaan harjoitus tukee meidän muuta elämää.
- Parhaillaan harjoitus tukee meidän muuta elämää.
Hyväksyntää, läsnäoloa, elämistä sisimmän kautta, täydempää elämää ♥
Words - linkki tässä.
No comments:
Post a Comment