3/12/11

Sairauksista

Mistä sairaudet tulevat ja mitä ne viestittävät? Onko länsimainen suhtautuminen sairauksiin yleisesti muuttumassa, kun yhä enemmän halutaan hakea apua ennemmin ensin jostain muualta kuin lääkärin veitsestä taikka määräämistä lääkkeistä?


Teoria viidestä elementistä, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuu ajatukseen, että tunteilla ja terveydellä on yhteys toisiinsa. Teoriassa tunteet ovat jaettu viiteen erilaiseen perus tunnetilaan, jotka vastaavat myös viittä elementtiä: Puu, tuli, maa, metalli (ilma) ja vesi. 


Tämän viiden elementin teoria perustuu siis siihen kuinka pitkäaikaiset tunnetilat voivat aiheuttaa sairauksia eri kehon osiin, mutta voimme myös itse tasapainottaa näitä tiloja erinäisin tuntein.

1) Viha - raivo, turhautuneisuus, ärtyneisyys
Yllämainitut tunnetilat voivat vaikuttaa: maksaan, sappirakkoon, hartioihin, lihaksiin, immuniteettiin.
Vanhassa sanonnassakin voidaan kuvata kiukkua sapettamisella tai "sappi kiehuu" sanonnoilla.
Näihin tunnetiloihin tasapainottava tunne, jota harjoittamalla voit päästää enemmän irti esimerkiksi vihan tunteesta on ystävällisyys ja tämän osoittaminen. Toki ystävällisyyden harjoittaminen voi olla erityisen hankalaa suuren vihan tunteen keskellä, mutta sen voi myös kohdistaa ensin asiaan, joka olisi itselle helppo esimerkiksi lemmikki. 
Elementti tälle ensimmäiselle on puu.


2) Pelko - kauhu, kammo, stressi
Vaikutus: munuaiset, virtsarakko, alaselkä, keskushermosto, lisääntymiseen, hormoneja tuottavat elimet, polvet, nilkat
Tasapainottava tunne: hellävaraisuus, hyväntahtoisuus
Elementti: vesi

Sanontoja muun muassa "pelotti niin että polvet tutisivat" tai useasti sanotaan myös että  pelkäsi niin että pissasi housuihinsa. Myös monilla voimakkaan pelon ja kauhun tunne voi niin sanotusti lamaannuttaa keskushermoston, niin että on edes mahdotonta toimia.


3) Huolestuneisuus - ahdistuneisuus, pidättyneisyys, hermostuneisuus
Vaikutus: vatsalaukku, perna, haima, ranteet
Tasapainottava tunne: oikeudenmukaisuus, avoimuus
Elementti: maa 

"Perhosia vatsassa" kuvaa hyvin tilannetta kun jännitetään.


4) Suru
Vaikutus: keuhkot, paksusuoli
Tasapainottava tunne: oikeudenmukaisuus, rohkeus
Elementti: Metalli (ilma)


Ja viimeinen


5) Ilo - Surullisuus, alakuloisuus, masentuneisuus, kärsimättömyys
Vaikutus: sydän, verenkierto, ohutsuoli
Tasapainottava tunne: rakkaus, kunnioitus, arvostus
Elementti: tuli

Nykypäivänäkin puhutaan sydänsuruista, sekä sydämen pamppailuista mahdottomasta ilosta.


Tämä teoria on yksi ajatusmalli sairauksiin. Toki puhutaan myös perintötekijöiden vaikutuksista. Ruokavalion yhteydestä terveyteen; "olet mitä syöt". Muista tavoista; kuten erilaiset päihteet sekä elämäntapojen vertaamista hyvinvointiin. Puhutaan myös sattumasta taikka kohtalostakin tapaturman tai sairauden yllättäessä. Vedotaan myös flunssa aaltoihin, mutta jokin on kehon vastustuskyvyn saanut jo alttiiksi tämän flunssan saamiseksi. 


Monet itämaiset kuten länsimaisetkin hoitomuodot perustuvat näkemykseen, että keholla on muisti, jonne tallentuu niin ilot kuin surutkin. Usein pitkät tunnetilat tai selvittämättömät tunteet ja kokemukset voivat luoda kehoomme jännityksiä, sekä pidemmällä ajalla myös sairauksia. 


Miten sitten saattaa kehomme ja mielemme luonnolliseen tasapainoon (jopa joka päivä), jotta voimme mahdollisesti pitää yllämme hyvää terveyttä? Muun muassa jooga/meditaatio-harjoitukset, mutta myös hoidot, jotka vaikuttavat meidän energioihimme. Hoitojen nautinnollinen ja rentouttava vaikutus lisää mielialahormonien tuotantoa, mikä vähentää mm. kivun tunnetta ja luonnollisesti kohottaa myös mielialaa, sekä saa energiamme virtamaan kehossamme vapaammin. Epäpuhtauksien lähtiessä liikkeelle, sekä tunnetiloista vapautuminen luo taas kehollemme, mielellemme ja sielullemme mahdollisuuden luonnollisempaan ja terveempään olotilaan. Usein hoitoihin hakeudutaan silloin kun on jokin tietty tarve tai jo jokin vaiva johon haetaan apua, mutta hoidoilla voidaan myös ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia, tasapainoa ja mielen virkeyttä. Toki aina ei tarvitse hakea apua itseä kauempaa vaan muun muassa reiki hoitomuoto on sellainen, jota voidaan tehdä itselle, jos tällaiseen koulutukseen on kiinnostunut. 

Tasapainoisessa ja rauhoittuneessa tilassa keholla on jälleen mahdollisuus toimia luonnollisesti ja siten edesauttaa hyvinvointiamme, sekä omaa paranemisprosessia (jos sellaiseen on tarve).


Tästä viiden elementin teoriasta voi lukea muun muassa kirjata: Reiki - A Key to Your Personal Healing Power - Lena Johansson

2 comments:

  1. http://astangajoogi.blogspot.com/

    Moi en tiedä ollaanko me tavattu, aloin 6 päivää sitten kirjoitella blogia, zekkasin googlesta niin ei ole montaa suomenkielistä Astangajoogien blogeja, tai sitten mä en vaan löytäny. voimia.
    Ilpo

    ReplyDelete
  2. Moikka Ilpo,
    olen tainnut nähdä sut Mysoressa joitain vuosia sitten, mutta ei olla juteltu. Joo, en tiedä kyllä onko kuinka suomalaisten pitämiä astanga blogeja. Voimia sinne myös :)
    Krisse

    ReplyDelete